Prev page Next page Back to Blog
EatingNakeds prebiotiska potatissallad

Idag vill jag dela med mig av receptet till min franska potatissallad, ännu en härlig sommarrätt! Potatis är en gröda som växer över hela världen som har många hälsofördelar som bör belysas mer. En av många bra egenskaper hos potatisen är dess höga innehåll av resistent stärkelse. Resistent stärkelse är som mat åt de goda bakterierna för att de ska kunna etablera sig, det vill säga prebiotika.

Resistent stärkelse kan inte brytas ned i tunntarmen, utan fermenteras istället i tjocktarmen där kortkedjiga fettsyror produceras. Dessa fettsyror är bra då de dels utgör en energikälla åt våra goda bakterier men hämmar också tillväxten av patogener genom att göra omgivningen sur för dem.

Mängden resistent stärkelse i en potatis ökar då den kyls så därför rekommenderar jag att du i detta recept använder potatis som du har förvarat i kylskåpet, tillsammans med din färska hudvård från Skinome såklart!

RECEPT (3-4 portioner)

Ingredienser salladen

  • 500g små potatisar 
  • 50g kapris (avrunnen vikt)
  • 10-15 cocktailkapris, utan stam och skurna I hälften
  • 5 rädisor, tunt skivade
  • 2 färska rödlökar (annars en liten vanlig), tunt skivade
  • 1-2 nävar sockerärtor, tunt skurna
  • 2-3 nävar finbladig sallad

Frivilligt 

  • Torkade färska gräslöksblommor till garnering

Dressingen

  • 1-2 rågade matskedar dijonsenap
  • 2 matskedar rödvinsvinäger
  • 2 matskedar kallpressad olivolja
  • 1 tesked honung
  • Salt och peppar

Frivilligt

  • ½ matsked torkad schalottenlök

Tillagning

  1. Detta steg kan med fördel göras dagen innan för att hinna kyla ned potatisen och på så sätt, som vi nu lärt oss, öka mängden resistent stärkelse. Börja med att putsa potatisen. Koka sedan upp saltat vatten i en rymlig kastrull. När vattnet kokar lägger du i potatisen och kokar den under lock. Jag gillar när potatisarna är lite ”al dente” och då brukar jag tycka att de är perfekta när de börjar flyta upp till ytan. Annars är det bara att känna med potatissticka, koktiden beror helt på storleken på potatisarna. Låt potatisarna svalna och lägg dem i kylen.

  2. Halvera den kylda potatisen och lägg den i en skål tillsammans med kaprisen, rädisorna, rödlöken, sockerärtorna och salladen.

  3. Gör en dressing genom att med sked röra ihop senapen och rödvinsvinäger. Rör sedan i olivoljan, hellre för lite än förmycket. Krydda med salt, peppar, honung och den torkade schalottenlöken. Smaka av och tänk på att du vill att den ska ha en rätt koncentrerad smak av dijonsenap och vinäger då dressingen kommer att spädas när den blandas ut i salladen.

  4. Massera sedan in dressing i potatissalladen, toppa med gräslöksblommor och servera till sommarens grillmiddag eller ät som den är.

Receptet är framtaget av Anna Gardell (@Eatingnaked) 

Källor

Paturi, G., Nyanhanda, T., Butts, C., Herath, T., Monro, J., & Ansell, J. (2012). Effects of Potato Fiber and Potato-Resistant Starch on Biomarkers of Colonic Health in Rats Fed Diets Containing Red Meat.  Journal Of Food Science, 77(10), H216-H223. doi: 10.1111/j.1750-3841.2012.02911.x 

Klingbeil, E., Cawthon, C., Kirkland, R., & de La Serre, C. (2019). Potato-Resistant Starch Supplementation Improves Microbiota Dysbiosis, Inflammation, and Gut–Brain Signaling in High Fat-Fed Rats. Nutrients, 11(11), 2710. doi: 10.3390/nu11112710

Resistant starch - British Nutrition Foundation

https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/nutrients-food-and-ingredients/resistant-starch.html

SKIN ACADEMY