Prev page Next page Back to Blog
Solskydd ur ett miljöperspektiv
Att skapa solskyddsprodukter är både resurskrävande och har en miljöpåverkan. Dels från tillverkningen där resurser krävs för att producera råvaror, tillverka själva produkten och dess förpackning, men även från logistikledet med alla dess transporter och utsläpp. Men något man kanske inte tänker på är att dessa produkter även påverkar miljön under och efter att vi har använt dem. Särskilt riskerar vattenlevande organismer och deras ekosystem att påverkas eftersom en del av den produkt vi använder hamnar i vattnet – när vi simmar, duschar efter stranden eller när vi tvättar kläder och handdukar med kvarvarande solskyddsmedel.

Det uppskattas att 25 procent av de solskyddsmedel vi applicerar på kroppen hamnar i vattnet. Ett antal vetenskapliga publikationer har försökt kartlägga olika UV-filters effekter på miljön där vissa kemikalier - inklusive Benzophenone-3, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Octocrylene, Ethylhexyl Salicylate, Butyl Methoxydibenzoylmethane och Homosalate - har identifierats som särskilt farliga för ekosystemen. Dessa orsakar bl.a. att koraller bli mer mottagliga för blekning, att de deformeras och att dess motståndskraft mot klimatförändringar försämras.

Amerikanska Jungfruöarna antog nyligen ett förbud mot import, försäljning och innehav av solskyddsmedel som innehåller de aktiva ingredienserna Bensophenone-3, Ethylhexyl Methoxycinnamate och Octocrylene. Även Hawaii och Key West i Florida är redo att förbjuda användning av Bensophenone-3 och Ethylhexyl Methoxycinnamate i solskyddsmedel. I resten av USA är dock båda filtren fortfarande tillåtna (Benofenon-3 på en maximal nivå på 6 procent, samma som i EU). Inom EU har man hittills inte begränsat användningen av UV-filter på grund av deras negativa miljöpåverkan.

De mer hudvänliga mineralfiltren, titandioxid och zinkoxid har också visat sig påverka vattenlevande organismer såsom fisk, alger och kräftdjur negativt, så användning av enbart dessa är inte att föredra ur ett miljöperspektiv.

Situationen är som sagt komplex, men för att kunna skydda sig tillräckligt mot solen är vårt råd att använda ett solskyddsmedel som innehåller en kombination av säkra moderna organiska filter samt mineralfilter. Men kom ihåg, förlita dig inte helt och hållet på solskyddsmedel; Undvik den starkaste solen under dagen, använd skyddande kläder hatt, solglasögon och var rädd om din hud.

SKIN ACADEMY