Prev page Next page Back to Blog
Skinome och Gutfeeling labs i gemensam studie

Skinome och Gutfeeling labs undersöker tillsammans hudfloran med hjälp av mikrobiomsekvensering

Många av oss känner till tarmflorans betydelse för vår allmänna hälsa, däremot är hudmikrobiomet inte lika väl etablerat. Under de senaste åren har vikten av vår hudflora (mikrobiom) blivit alltmer känt eftersom att det verkar vara viktigt för att hålla vår hud i ett hälsosamt tillstånd.

Gutfeeling labs, med Walter och Hans Fischer i spetsen, är specialiserade på att undersöka och sekvensera tarmmikrobiomet. Mikrobiomsekvensering innebär att vi får reda på vilka mikroorganismer (bakterier, svampar och virus) som lever i och på våra kroppar.

Walter Fischer är läkare, neurokirurg och docent som är lika passionerad för mikrobiomet som vi är. Walter Fischers intresse för tarmfloran startade i samband med en forskningsstudie som han ledde om immunterapi hos patienter med glioblastom (cancer i hjärnceller) och som publicerades i den prestigefyllda tidskriften Nature communication 2018. Baserat på resultaten fick han ett större intresse för mikrobiomet som ledde till starten av Gutfeeling Labs tillsammans med sin bror Hans Fischer, docent och mikrobiolog.

För några månader sedan inledde vi en hudmikrobiomstudie tillsammans med Gutfeeling Labs ledd av Walter och Hans Fischer och Linköpings universitet. Vårt ömsesidiga intresse är att undersöka hudfloran närmare och att förstå hur hudvård påverkar vår hudflora i större utsträckning. Resultaten ser väldigt intressanta ut. I januari kommer vi att dela de första inledande resultaten här på vår webbplats.

Detta projekt är en del av en magisteruppsats med examensstuderande Emilia Santamaria vid Linköpings universitet och Skinome.

SKIN ACADEMY