Prev page Next page Back to Blog
Tips och trick – hur du bäst skyddar dina händer

Vinter, värme, vatten, torr luft, mycket handtvätt, tvål och desinfektionsmedel. En vanlig dag i vårt liv kan verkligen ta ut sin rätt på våra stackars händer! Att tvätta händerna är en vana som vi knappt tänker på, men hur är det med att återfukta händerna? Många av oss tenderar att glömma detta och våra kommer inte att vara sena att berätta för oss. Torrhet, klåda, sveda och ibland sprickor som gör ont och som bara inte läker. aj!

Varför blir mina häner så torra av att tvätta och desinfecera?  

Anledningen till att dina händer blir så torra är att tvål och desinfektionsmedel inte bara effektivt dödar oönskade bakterier och virus som sitter på dina händer, de dödar också de viktiga och goda bakterier som du naturligt har på din hud. De tusentals bakterier vi har på din hud är viktiga eftersom de ger och binder fukt. Dessa goda botemedel är helt enkelt att huden blir torr. Dessutom förstör massor av tvål och desinfektionsmedel också de fetter som vi har naturligt i din hud. När ditt viktiga fettlager – som skyddar och hjälper huden att behålla viktig fukt – försämras blir dina händer torra.

Hur kan jag läka mina händer igen?  

När du tvättar händerna ofta och använder handsprit måste du använda en bra handkräm. Om du inte gör det kan du potentiellt utveckla sprickor där bakterier kan komma in och i värsta fall orsaka en infektion. 

Naturligtvis är det bäst att börja med förebyggande vård för att undvika att få väldigt torra händer. Men om det är viktigt att du börjar använda en generös mängd handkräm efter varje handtvätt och efter varje gång du använder handsprit.

Hur hittar jag en bra hand kräm?   

Det du behöver är en mycket rik, fet kräm med mjukgörande medel som ger dina händer ett skyddande lager och hindrar vattnet från att avdunsta. Vi behöver också tillföra fukt, krämen ska innehålla fuktighetsbevarande ämnen som sjunker ner i det översta hudlagret och binder fukten där.

För att hitta en handkräm som innehåller effektiva mjukgörande och fuktgivande medel är det viktigt att läsa igenom ingredienslistan (INCI) noggrant. Här är några gyllene regler att följa:  

  • Less is more – leta efter en minimalistisk ingredienslista. Några effektiva ingredienser är bättre än en parad av extrakt, aktiva ämnen och så vidare. Dessa ingredienser kan låta coola, men dina händer bryr sig inte. Max ett 20-tals basingredienser är en bra tumregel.
  • Undvik parfymerade produkter, även de med eteriska oljor. Torra och nariga händer är särskilt känsliga för sådana ingredienser som bara kan irritera huden ytterligare. 

  • Undvik burkförpackning. Handkrämer som kommer i burkförpackningar kräver mer konserveringsmedel eftersom du stoppar i fingrarna i dem, kanske dagligen, och konserveringsmedel är irriterande för huden. Leta efter pumpar eller slangar istället.  

Vilka ingredienser  ska jag leta efter?  

För att minska vattenavdunstning från huden och behålla fukt i huden krävs en ocklusiv (barriärbildande) ingredienser. Det kan vara oljor eller andra fetter som smör eller vax. Några oljor att leta efter i ingredienslistan (INCI) är Rapsolja och andra vegetabiliska oljor, Sheasmör och andra smör, vaxer mineraloljor och silikoner. Mineraloljor och silikoner får mycket kritik för att inte vara biologiskt nedbrytbara och därför inte de bästa för miljön, men de är billiga och mycket effektiva för torr hud och använda därför flitigt av tillverkare. Du hittar mineraloljor i ingredienslistan som Mineralolja, Petrolatum, Paraffin och Vaselin. Silikoner i ingredienslistan heter Dimethicone eller Siloxane (och alla andra som slutar på -cone och -oxane).

Din handkräm bör också innehålla fuktighetsbevarande ämnen, ingredienser som binder fukt, för att vara effektiv. Leta efter Glycerin, Sortbitol, X-ylitol, PCA-salter, Betain och mjölksyra. Socker och salter binder också fukt. En annan bra ingrediens som går under två INCI-namn är Urea och Karbamid.   

Dessutom används ofta Niacinamid (vitamin B3) eftersom ingrediensen är hudbarriärstärkande  

För att förtydliga, vår handkräm behöver inte innehålla alla dessa ingredienser! Bara några få av varje och vatten räcker för att handkrämen ska bli effektiv.  

Är dyra handkrämer bättre, eller kanske naturliga handkrämer?  

De dyra märkena innehåller ofta många ingredienser, för mycket parfym och konserveringsmedel. Det finns många handkrämer som är testade  specifikt  för känslig hud och är prisvärda. Tyvärr är många av dem fortfarande baserade på mineraloljor och silikoner, vilket innebär begränsad biologisk nedbrytbarhet.  de är bra för händerna men  inte bra för miljön.  

Problemet är att många krämer med fokus på biologisk nedbrytbarhet är formulerade med parfymer och  naturliga  eteriska oljor som kan öka hudens känslighet, speciellt när  den är torr.  Fler hudvårdsföretag borde  fokusera på produkter för  känslig hud , med tanke på både miljö och hud !  

För att sammanfatta detleta efter en minimalistisk handkräm med några effektiva ingredienser. Applicera din handkräm generöst varje gång efter att du har tvättat händerna och vänta inte tills de blir för torra. Och kom ihåg att naturliga eller dyra krämer inte alltid är de bästa.    

SKIN ACADEMY