Hudtyper

Din hud är helt unik. Den avgörs av dina gener. Men huden påverkas också av din ålder, vad du äter, din livsstil och vilken typ av hudvård du använder. Man brukar dela in hudtyperna i normal hud, torr hud, fet hud, känslig hud och kombinationshud. Genom att lära känns din hudtyp lite bättre kan du lära dig att ta hand om den på bästa sätt.

Normal hud
Att har en normal hud är rätt normalt. Däremot är det inte så många som upplever att de har en normal hud. Den normala huden kännetecknas av att den varken känns torr eller fet, utan snarare är mjuk, följsam och spänstig. Porerna är små och den normala huden är sällan drabbad av acne eller andra hudåkommor.

Torr hud
En torr hud är i större behov av hjälp i form av hudvård än en normal hud. En torr hud stramar, är lättirriterad och upplevs ofta som fnasig. Anledningen till varför huden blir torr är att hudens skyddande barriär tillsammans med hydrolipidfilmen, är ur balans. Det leder till att för mycket fukt avdunstar från huden. Torr hud är mycket vanligt här uppe i kalla Norden.

Fet hud
Glansighet och förstorade porer är vanliga kännetecken på en fet hud. Huden blir fet på grund av att det helt enkelt bildas för mycket fett i den. Ibland blir följden att den med fet hud får fler pormaskar och finnar. En fet hud har ofta bra återfuktning och kan bli mindre rynkig jämfört med en torr hud.

Känslig hud
Kliar, sticker och bränner det i din hud eller att du har en allmän känsla av att du känner av din hud hela tiden? Då kanske det är så att huden är känslig. Andra symptom på en känslig hud är att huden reagerar på vissa ingredienser som kan finnas i kosmetika och hudkrämer. Den kan bli flammig, fjällig och allmänt irriterad. Ofta är en känslig hud också känslig för solen och förvärras när det är kallt ute.

Kombinationshud
En kombinationshud är en blandning av en normal/torr hud och en fet hud. Ofta upplever den som har kombinationshud att man blir glansig i området mellan pannan, näsan och hakan (T-zonen), men att huden på kinderna är torr.