Hudens uppbyggnad

Översta skiktet – epidermis

Hudens översta lager heter epidermis. Det är det vi tänker på när vi till vardags pratar om vår hud. Det är det vi kan se med ögat och röra vid, helt enkelt. Epidermis täcks av en hydrolipidfilm. Det är en tunn tunn film som består av salter, glycerin och en unik blandning av kroppsegna fetter som kolesterol, ceramider, triglycerider och squalane. Hydrolipidfilmens uppgift är att hålla huden smidig och fungera som en skyddande barriär mot svampar, bakterier och andra ämnen som vi inte vill ska tränga ner i huden.

I epidermis finns två huvudceller: keratinocyter och melanocyter. Keratinocyterna är viktiga för hudens förnyelseprocess. Den går till så att keratinocyterna ”vandrar” upp till hudens yta. Väl där släpper de sin cellkärna – sen dör de. De döda keratinocyterna släpper så småningom från huden. På det här sättet byter vi varje år ut flera kilo död hud.

De andra cellerna, melanocyterna, lever längst ner i epidermis och är så kallade pigmentceller. De bygger upp pigmentet, alltså färgen, i huden. Det finns två typer av pigment, ett svart-brunt och ett rött. Alla människor har en kombination av dessa, men ju mer svart-brunt pigment vi har desto bättre klarar vi solen – och tvärtom.

Mellanskiktet – dermis

Under epidermis ligger nästa lager, dermis. Dermis byggs upp av två proteiner som du kanske känner till: kollagen och elastin. De här är ämnen som ger spänst och anses vara nyckeln till en frisk och ungdomlig hud. Runt om kollagenet och elastinet ligger ett annat välbekant ämne, nämligen hyaluronsyra. Denna syra har en helt unik förmåga att binda vatten och verkar därför ”utfyllande”. Både kollagen och hyaluronsyra är välkända ingredienser i anti-aging-produkter. Och man förstår ju varför. I teorin ger de spänstig och fyllig hud. Men riktigt så enkelt som att smörja in ansiktet med en hudkräm som innehåller dessa ämnen är det tyvärr inte. Molekylerna är alldeles för stora för att tränga ner i huden.

Understa skiktet – hypodermis

Hudens djupaste lager heter hypodermis, men benämns ofta för underhudsfettet. Hypodermis är det lager som isolerar oss mot kyla. Tjockleken skiljer sig mycket åt mellan olika ställen på kroppen och även mellan olika individer. En del har helt enkelt naturligt mer underhudsfett, andra mindre. Hypodermis utseende skiljer sig också åt mellan kvinnor och män. Det kvinnliga underhudsfettet (som för övrigt är det vi ska tacka för att vi har möjlighet att bygga på oss ett reservfettlager vid graviditet) ser ut som en bivaxkaka. Det gör att celluliter syns mer på kvinnor än på män. Mäns underhudsfett har ett korsformat mönster som gör att celluliterna inte syns lika mycket.