Om Skinome project

Min fascination för huden tog sin början i ett laboratorium i Bradford för nästan tjugo år sedan. Jag minns hur håren på armarna reste sig när jag studerade mina egna hudceller i mikroskop och såg att det mörka pigmentet började hitta tillbaka till de vita fläckarna på min hud. Det var där och då jag kände att jag visste vad jag ville ägna mitt yrkesliv åt: huden.

Så blev det också. Jag avslutade en doktorsexamen inom experimentell och klinisk dermatologi, specifikt på melanocyter och keratinocyter från vitiligo-drabbad hud och examinerades av professor Mark Pittelkow från Mayo Clinic i Minnesota och professor John Wood, University of Bradford. Jag hade den bästa mentorn och handledare jag kunde föreställa mig, Karin Schallreuter-professor vid University of Bradford, Storbritannien och också initiativtagare till medical centre för vitiligo vid Döda havet, Jordanien.

Sedan började jag arbeta inom kardiologi i Nederländerna och efter några år där ville jag hitta tillbaka till hudforskningen. Jag kontaktade mina akademiska kontakter i Sverige – både i Göteborg och Stockholm och skrev några vetenskapliga anslag för att kunna fortsätta arbetet med vitiligo i Sverige. Tyvärr utan framgång.

Istället blev jag kontaktad av hudvårdssektorn som ledde mig till Irland och sedan tillbaka till Sverige. Arbetet erbjöd faktiskt intressanta möjligheter både vad gäller spännande forskningsmetoder och intressanta akademiska samarbeten. Däremot såg jag att intresset för att ha en hud som ser bra ut var oändligt stort. Jag såg också att kunskapen om hur man tar hand om sin hud inte var lika stor, eller om de produkter vi lägger så mycket pengar och tid på att smörja in oss med.

Det stod också klart för mig att denna bransch drivs av buzz-ord där även försäljnings- och marknadsföringsavdelningarna ofta har begränsad kunskap om vad budskapen faktiskt betyder. Vet du till exempel vad replenishing, cell renewal, rejuvenating, stamceller eller antioxidant verkligen betyder?

Detta är en av anledningarna till att jag skrev Hudbibeln. Jag tror verkligen att djupare konsumentkunskaper kan leda till utveckling av bättre produkter. Idén till Skinome Project (skinomeproject.com) föddes under tiden boken skrevs. Det saknades en plats där du kan hitta vetenskaplig information om huden på ett mer tillgängligt sätt.

Vi kommer också tillsammans med andra forskare att arbeta med verklig innovation. Innovation som löser problem relaterade till mänsklig hud. Vår mission är att genom vetenskap och innovation – arbeta för hudens bästa. Vilka innovationer och lösningar detta kan leda till vet vi inte ännu.

Men vad vi vet är att detta projekt alltid kommer att fokusera på hudens bästa.