Vår ingredienslista

Vår ingredienslista

Vår ingredienslista

Välkommen till vår ingredienslista som idag innehåller alla de ingredienser vi använder i våra formuleringar. Vi arbetar på att utveckla vår ingredienslista, du är välkommen att höra av dig till oss på info@skinome.se om du vill att vi ska addera en specifik ingrediens.

Acetyl Glucosamine är en byggsten till hyaluronsyra. Hyaluronsyra förekommer naturligt i vår hud och har en fantastisk vattenbindningsförmåga, den kan binda upp till tusen gånger sin egen vikt av vatten! Att applicera det på huden har dock mycket liten effekt eftersom hyaluronsyra är en för stor molekyl för att tränga in i huden, det skulle vara som att försöka få en basketboll genom en nål. Därför väljer vi att inkludera en byggsten för hyaluronsyra, nämligen Acetyl Glucosamine. Det är en liten molekyl som lätt tränger igenom huden och när den väl är där hjälper den till att producera hyaluronsyra som i sin tur kan binda vatten och återfukta huden. Det kan även bidra till en sund cellomsättning, skydda kollagensyntes och minska hyperpigmentering i huden.

Normalt kommer acetylglukosamin från skalet av räkor, men vi använder en ny innovation producerad av bakteriell fermentering från Kina och därför är vårt råmaterial vegansk.

I vilken/vilka produkt(er) kan du hitta den?

- Night Active
- Night Active + Retinol

Pappas, A.,2009. Epidermal surface lipids. Dermato-Endocrinology 1, 72–76..doi:10.4161/derm.1.2.7811

Schwartz,J.R., Marsh, R.G., Draelos, Z.D., 2006. Zinc and Skin Health: Overview of Physiology and Pharmacology. Dermatologic Surgery 31, 837–847.. doi:10.1111/j.1524-4725.2005.31729

Thiele JJ, Ekanayake-Mudiyanselage S. Vitamin E in human skin: organ-specific physiology and considerations for its use in dermatology. Mol Aspects Med. 2007 Oct-Dec;28(5-6):646-67. doi: 10.1016/j.mam.2007.06.001. Epub 2007 Jul 3. PMID: 17719081.

Alpha Glucan Oligosaccharide är ett slags prebiotikum som produceras i Frankrike från en bioteknologisk process med de naturliga sockerarterna sackaros och maltos från franska rödbetor respektive franskt vete. Detta råmaterial används i produkten för att stimulera tillväxten av de goda bakterier som finns på vår hud och för att hämma de oönskade mikroorganismerna. Det skyddar och stimulerar också hudförsvaret.

I vilken/vilka produkt(er) kan du hitta den?

- Night Active
- Night Active + Retinol

Vi använder svenskt renat vatten. Vattnet används för att lösa de aktiva ämnena samt de fuktbindande ämnena i produkterna. Vatten är också nödvändigt för att skapa en så kallad ”olja-i-vatten emulsion”.

Finns i Rich Emulsion och Mineral Cleanser.

Avena Sativa Kernel Oil är detsamma som havreolja. Vår havreolja är extraherad från havregryn från Sverige och innehåller höga halter av endogena (hudegna) lipider (linolsyra) som finns naturligt i epidermis. Oljan används också för att stimulera en hudegen ceramidproduktion i huden samt för dess anti-inflammatoriska verkan.

Extraherad i Sverige, 100% vegetabilisk, 100% biologiskt nedbrytbart, vegansk, ekocertifierad

Finns i Mineral Cleanser

Detta är en olja som smälter i kontakt med huden. Eftersom olja löser upp olja har vi tillsatt den i vår Mineral Cleanser för att lösa upp partiklar och föroreningar som har absorberats i hudens talg.

Ekocertifierad, 84% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegetabilisk, vegan

Kalcium är en av våra hjältar i Rich emulsion. Kalcium är ett viktigt grundämne, mineral och faktiskt en hudegen substans, d v s den finns naturligt i huden. I epidermis har vi en naturlig kalciumgradient, med låga kalciumnivåer i de nedre, basala epidermala skikten, medan kalciumnivåerna ökar progressivt mot det yttre stratum granulosum och sjunker igen i stratum corneum. Kalcium styr differentieringen d v s förnyelseprocessen av keratinocyterna, något som är mycket viktigt för en stark hudbarriär, vilket innebär ökad återfuktning och jämnare hudtextur. 

Trots den kontinuerliga förnyelsen av epidermis (nästan var 60:e dag förnyas epidermis helt och mer än 80 miljarder keratinocyter ersätts i kroppen hos en genomsnittlig vuxen) så kommer vår hud så småningom att påverkas av åldrande, eftersom keratinocyternas omsättning minskar dramatiskt. Åldrande är associerat med uttunning av epidermis med en minskad barriärfunktion som följd. Eftersom differentieringen av keratinocyter är strikt kalciumberoende, spelar kalcium också en viktig roll i åldrande epidermis. Nyligen har det visats att den epidermala kalciumgradienten i huden minskar vi åldrande av hud. 

Vi använder kalcium I from av Calcium PCA som har naturligt ursprung och tillverkas i Frankrike. Den framställs genom associering mellan kalciumoxid (en mineral) och L-PCA (kommer från cykliceringen av L-glutaminsyra, en aminosyra från europeiska rödbetor).  

Finns i Rich Emulsion.

Vanligt förekommande vegetabilisk olja i hudvård. Den är hudvänlig och har goda mjukgörande egenskaper.

93% Biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, ekocertifierad, källa: RSPO-certifierad palmkärnolja, vegansk, vegetabilisk, ekocertifierad,GMO-fritt

Finns i Mineral Cleanser

Caprylyl glycol är en humektant dvs en fuktbindande ingrediens som har visat sig ha svagt konserverande effekt. Vi har använt en låg dos för att tillgodose säkerheten på våra produkter enligt regelverket - (EC) No 1223/2009.

Finns i Rich Emulsion, > 75% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, syntetiskt framställd.

Ceramide NP eller Ceramide III, som den också kallas, är en hudegen lipid som tillsammans med kolesterol bygger upp den lamellära strukturen i stratum corneum.  Det har visats sig i flera studier att krämer med ceramider både minskar inflammationer i huden och förbättrar barriärfunktionen. Den naturliga ceramidhalten i huden ändras i takt med årstidsväxlingen. På vintern är nivåerna som lägst och kan vara en anledning till att många upplever torrare hud i kylan.

Ceramide III har en molekylvikt runt 500 Da och sjunker in i stratum corneum där den bidrar till att bibehålla den lamellära lipidstrukturenför en stark hudbarriär.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, bioteknologisk framställning genom jäst fermentation av Pichia ciferri samt majs och rapsolja. Vegetabilisk, ekocertifierad

Ceramide NP hittar du i Rich Emulsion

Huth, S. et al. Effects of a ceramide-containing water-in-oil ointment on skin barrier function and allergen penetration in an IL-31 treated 3D model of the disrupted skin barrier. Experimental Dermatology (2018) doi:10.1111/exd.13697.

Conti, A., Rogers, J., Verdejo, P., Harding, C. R.& Rawlings, A. V. Seasonal influences on stratum corneum ceramide 1 fattyacids and the influence of topical essential fatty acids. Int. J. Cosmet. Sci.(1996) doi:10.1111/j.1467-2494.1996.tb00131.x.

Cetearyl alkohol tillhör gruppen fettalkoholer (men blanda inte ihop fettalkoholer med alkohol). Fettalkoholer är en grupp ämnen som ofta används i hudvård. De används för att ge en krämigare och rikare konsistens och har en fuktgivande effekt. De fungerar också som sam-emulgeringsmedel, vilket betyder att de kan hjälpa emulgeringsmedel i hudkräm att binda oljor med andra vätskor. Den positiva sidan av fettalkoholer är att de kan hjälpa till att bilda så kallade lamellära strukturer i emulsionen, vilket resulterar i bättre fuktgivande egenskaper.

Vi använder Cetearyl alkohol i vår rengöringskräm Mineral Cleanser främst för att bygga viskositeten, dvs dess ”tjockhet” eller konsistens.

Finns i Mineral Cleanser

Helt biologiskt nedbrytbart efter 28 dagar, vegansk, 100% vegetabilisk, GMO-fritt, ekocertifierad

Den första artikeln om användning av kolesterol på specifika hudområden kom 1983 och publicerades i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften The Lancet. Man såg att personer med torr hud blev betydligt mer återfuktade av att använda en kräm med kolesterol jämfört med baskrämen (placebo).

Kolesterol utvinns ur fårull. Fåren lever på nya zeeländska landsbygden och klipps enbart, dvs rakas aldrig och är så kallat mulesing free. 

Du hittar Cholesterol i Rich Emulsion

Biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, GMO-fritt

Lykkesfeldt, G. & H o yer,H. TOPICAL CHOLESTEROL TREATMENT OF RECESSIVE X-LINKED ICHTHYOSIS. Lancet(1983) doi:10.1016/S0140 6736(83)91093-0.

Ethylbisiminomethylguaiacol Manganese Chloride är vår källa till grundämnet och mineralen mangan. Ethylbisiminomethylguaiacol Manganese Chloride är utvecklad för att efterlikna det antioxidantiska enzymet superoxidedismutase, som finns naturligt i vår hud för att reducera bildning av fria radikaler. Ingrediensen skyddar mot oxidativa processer och minskar därmed hudirritation och rödhet i huden. Molekylstorleken är 416 Dalton och tränger därmed in i epidermis där den ger ökat antioxidantiskt skydd mot yttre påverkan.

Framställs syntetiskt, vegansk, ingen data på biologisk nedbrytbarhet

Finns i Rich Emulsion

Glycerin har använts i hudvård sedan urminnes tider. Det finns i nästan alla vattenbaserade fuktgivare såsom salvor, krämer och serum. Glycerin– som också heter glycerol – finns naturligt i huden. Där binder det vattnet i översta hudlagret och återfuktar huden. Glycerin är den vanligaste fuktbindaren i hudkrämer och ämnet framställs ur vegetabiliska fetter. Vid sidan av glycerinets återfuktande egenskaper har man också påvisat minskad irritation i huden.

Glycerin är en hudegen substans med liten molekylstorlek på 92 Dalton och tränger snabbt ner i hornlagret där den också ingår i NMF(Natural moisturizing factor) och binder vatten i huden, vilket leder till ökad återfuktning.

Finns i Rich Emulsion och Mineral Cleanser

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk,vegetabilisk, GMO-fritt

Navarrete-Solís, J. et al.A double-blind, randomizedclinical trial of niacinamide 4% versus hydroquinone 4% in the treatment ofmelasma. Dermatol. Res. Pract. (2011) doi:10.1155/2011/379173.

Fluhr, J. W., Darlenski, R.& Surber, C. Glycerol and the skin: Holistic approach to its origin andfunctions. British Journal of Dermatology (2008)doi:10.1111/j.1365-2133.2008.08643.x

Glyceryl stearat är ett milt sam-emulgeringsmedel (co-emulsifier) som hjälper till att stabilisera en olja-i-vatten-emulsion. Det framställs av vegetabiliska oljor och bidrar till att göra huden mjuk samtidigt som den ger en smidig och lätt känsla.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, vegetabilisk, RSPO-certifierad palmkärnolja, GMO-fritt

Du hittar Glyceryl Stearate i Rich Emulsion

Glycine Soja Oil eller sojabönolja används vid framställning av Retinol och är därför med på vår ingredienslista. Sojabönorna odlas i Europa.  

I vilken/vilka produkt(er) kan du hitta den?

- Night Active + Retinol

Hydrogenated Lecithin är en naturlig ingrediens som kommer från östeuropeiska solrosfrön. Detta råmaterial är ett emulgeringsmedel och hjälper därför till att skapa en stabil produkt och för att hålla vattnet och oljan i ett permanent komplex: emulsionen.

I vilken/vilka produkt(er) kan du hitta den?

- Night Active
- Night Active + Retinol

D. J. Canty, S. H.Zeisel, “Lecithin and choline in human health and disease”, Nutr Rev. 1994 Oct;52(10):327-39.

INCI: salicylsyra, dextrin, polydextros, amylopektin

Låg koncentration BHA (0,25%) inkapslad i ett fiberkomplex av de lösliga kostfibrerna Dextrin, Polydextros och Amylopectin. Dessa fibrer har även prebiotiska egenskaper. De första studierna på salicylsyrans effekter i hudvård utfördes på 1950-talet som en del av forskningen inom psoriasisområdet. Det var först långt senare som dess kosmetiska effekter på rynkor och hyperpigmentering observerades.

Vi har formulerat Mineral cleanser med en ny innovation vad gäller salicylsyra. En låg dos salicylsyra (0,25%) är inkapslad i prebiotiska kostfibrer och i detta format är den betydligt mildare för huden jämfört med fri salicylsyra.

25% vegetabiliskt ursprung, 100% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, GMO-fritt, vegansk

Finns i Mineral Cleanser

Jojoba-estrar har en effektiv uppmjukande och fuktbevarande effekt. De jojoba-estrar som vi använder har 6 gånger bättre återfuktande effekt jämfört med sheasmör och även en additativ effekt med glycerin, som också ingår i våra produkter. Jojoba-estrarna är, till skillnad mot exempelvis mineralolja eller silikonbaserade alternativ, biologiskt nedbrytbar vilket vi naturligtvis värdesätter.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk,vegetabilisk, källa: jojoba olja (Simmondsia chinensis), Ekocertifierad,GMO-fritt

Du hittar Jojoba-estrarna i Rich Emulsion

Meyer, J., Marshall, B.,Gacula, M. & Rheins, L. Evaluation of additive effects of hydrolyzed jojoba(Simmondsia chinensis) esters and glycerol: A preliminary study. J. Cosmet.Dermatol. (2008) doi:10.1111/j.1473-2165.2008.00405.x

Kaolin är ett av de vanligaste lermineralerna som finns på vår jord. Kaolinet har länge använts både inom medicin, läkemedel och hudvård.

Kaolin är en så kallad absorbent, dvs den absorberar olika substanser på hudens yta. Det används mot alltifrån att lindra diarré till att stoppa blödning från sår. Forskning pågår också för att använda kaolin för att filtrera vatten för att ge rent vatten i länder där det finns brist på rent vatten.

Vi använder det i vårt Mineral Cleanser eftersom det är ett naturligt och effektivt absorberande medel vilket innebär att det absorberar smuts, fett och föroreningar från huden.

Källa/source: Ekocertifierat, vegansk, ej biologiskt nedbrytbar eftersom det är en mineral, GMO-fritt

Finns i MineralCleanser

Lactic acid är samma sak som mjölksyra. Det är en naturlig del av NMF och bidrar till ökad återfuktning (Natural moisturizing factor – NMF) - är återfuktande ämnen som förekommer naturligt i vår hud och håller den återfuktad och skyddad. Vi använder en mycket låg koncentration mjölksyra för att justera pH i emulsionen.

Finns i Rich Emulsion, vegansk, biologisk nedbrytbar, GMO-fritt

Denna ingrediens kommer från mjölksyrabakterier och används delvis för att öka återfuktningen i huden men också för att på ett naturligt sätt förlänga produktens hållbarhet.

90% Biologiskt nedbrytbart på 28 dagar, vegansk, ekocertifierat, bioteknologisk framställning

Finns i Mineral Cleanser

Denna ingrediens är det som vi refererar till som postbiotika. Den specifika probiotika-bakterien Lactobacillus Pentosus producerar aktiva ämnen genom en bioteknologisk process. Lysatet besitter anti-inflammatoriska egenskaper och påverkar immunförsvaret i huden.

Postbiotikan minskar även TEWL (transepidermal waterloss) i huden med 3,5 gånger jämfört med en placeboformulering, vilket bidrar till ökad återfuktning i huden.

Den viktigaste egenskapen av postbiotikan är att balansera hudens naturliga hudflora. Studier på lysatet av Lactobacillus pentosus visar att hudfloran balanseras signifikant.

Bakterier som normalt växer på torr hud minskar med 28,8%. Bakterier som trivs i en återfuktat hud ökar med 40,3% och p.acnes som trivs bäst i oljig hud minskar med 6,5%. En studie på kvinnor med torr hud visar också att detta bidrar till ökad återfuktning, minskad porstorlek samt ökad lyster.

Finns i Rich Emulsion, vegansk, bioteknologisk framställning från mjölksyrabakterien-Lactobacillus Pentosus, GMO-fritt

Niacinamid är en av de aktiva ingredienser som det finns flest kliniska studier på och den har många effekter: det förstärker hudens barriärfunktion och minskar därmed vattenavdunstningen (TEWL), mildrar oregelbunden pigmentering och minskar talgproduktionen i talgkörtlarna (12–15) Dessa egenskaper gör att den gör nytta både på fet och torr hud. Finns i Mineral Cleanser för dess barriärstärkande och sebumkontrollerande egenskaper.

Molekylvikt 122 Dalton

Syntetiskt framställt, 100% biologiskt nedbrytbar på 28dagar, vegansk, GMO-fritt

Finns i Mineral cleanser

Polyglyceryl-3-dicitrat/stearat används som emulgeringsmedel för att emulgera oljan och vattnet för att skapa en stabil olja-i-vatten-emulsion. Detta emulgeringsmedel är 100% baserat på vegetabiliska råvaror: glycerol,stearinsyra och citronsyra. Det är ett milt emulgeringsmedel som ofta används i babyprodukter.

Finns i Mineral Cleanser

Helt biologiskt nedbrytbart på 28 dagar, vegansk, 100% vegetabilisk,ekocertifierad (pågående), framställs från raps och palmolja (RSPO-certifierad), GMO-fritt

Propanediol används i framställningen av postbiotikan Lactobacillus Ferment Lysate under utvecklingsprocessen, därav är den på vår ingredienslista.

Biologiskt nedbrytbar, vegansk, GMO-fritt

Retinol är en av de bäst studerade ingredienserna i kosmetikaindustrin. Det är bland de få ämnen som bevisats i kliniska studier att de påverkar huden. Retinol är en aktiv ingrediens och är den naturliga formen av vitamin A och är mycket fördelaktig för hudens hälsa. Den är väldigt potent, eftersom så lite som 0,1% i en kräm kan vara effektiv. Retinol har visat sig minska rynkor, pigmentering från åldersfläckar, akne och hudens grovhet. Det kan också göra det övre hudlagret tjockare. Retinol används bäst på natten och i små mängder eftersom för mycket kan vara irriterande. Retinol är mycket ljus, luft- och temperaturkänsligt och bryts därför lätt ner och blir ineffektivt. Därför lägger vi Retinol i en luftfri och ogenomskinlig pumpförpackning och uppmuntrar dig att förvara den i kylen. På så sätt kan vi se till att du får samma mängd som vi lägger i produkten från början och att produkten förblir effektiv hela tiden du använder den.

I vilken/vilka produkt(er) kan du hitta den?

- Night Active + Retinol

Alla tre rengöringsmedel är mycket milda och baserade på kokosnöten. Kombinationen används ofta i babyprodukter och är därför lämplig för känslig hud.

79% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, 77% vegetabiliskt innehåll, GMO-fritt

Detta är en gelbildare som vi använder för att stabilisera emulsionen.

Framställs syntetiskt, vegansk, biologiskt nedbrytbar 7% på 28 dagar.

Sodium stearoyl glutamate är ett emulgeringsmedel som används för att skapa Rich Emulsion. Anledningen till att vi använder just detta emulgeringsmedel är flera. Endast mycket låg koncentration krävs och tillsammans med sam-emulgeringsmedlet glyceryl stearate och fettalkoholen, stearyl alcohol, bildar det en lamellär struktur. Något som vi inom formuleringsvetenskap kallar liquid crystals. Detta lamellära system påminner om den lamellära strukturen i hornlagret och är därför mycket hudvänlig. Ingrediensen skapas från en sammanslagning av kokosolja, palmolja och sockerbetor.  

Sodium stearoyl glutamate är helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, ekocertifierad, vegetabilisk, vegansk, GMO-fritt

Finns i Rich Emulsion

Stearinsyra är ett vax som används för att bygga upp rengöringskrämens viskositet dvs dess ”tjockhet” eller konsistens.

Finns i Mineral Cleanser

Vegetabilisk, vegan, biologiskt nedbrytbar, GMO-fritt

Stearyl alkohol har ingenting med alkohol att göra, sittnamn till trots. Vi har valt att använda den för att dels stabilisera emulsionen men den främsta anledningen är att den tillsammans med emulgeringsmedlet Sodium stearoyl glutamate bildar en lamellär struktur i krämen. Detta gör att krämen liknar hudens hydrolipid film som också har en lamellär struktur och ger bättre återfuktande effekt för en långsiktigt friskare hud.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, syntetiskt framställt för att undvika palmträdsskövling, GMO-fritt. 

Du hittar Stearyl Alkohol i Rich Emulsion

Squalane är en endogen (hudliknande/hudegen) olja som finns naturligt i huden. Den utvanns tidigare från hajlever, men lyckligtvis har man nu hittat ett sätt att utvinna den från oliver istället. Den squalane som vi använder kommer från spanska och italienska oliver. Squalane har mycket effektiva mjukgörande egenskaper och används i Mineral Cleanser och Rich Emulsion för att återuppbygga den hydrolipidiska filmen.

97% Biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, Ekocertifierad, vegansk,vegetabilisk, GMO-fritt

Tetranatrium Tetracarboxymethyl Naringeninchalcone är en aktiv ingrediens som härrör från naringenin, en naturlig del av citrusfrukten. Vår råvara tillverkas i Schweiz av kinesiskt citrusavfall från livsmedelsindustrin. 

Naringenin skyddar frukterna mot UV-skador genom att undvika att de blir bruna. I hudvård har den många egenskaper och de mest kända är dess antioxidantiska, antiallergiska och antiinflammatoriska. Naringenin minskar också ansiktsrodnad.

Tetranatrium Tetracarboxymetyl Naringeninchalcone har en bra storlek som lätt kan tränga in i huden. 

Finns i Rich Emulsion.

Vitamin E, som också kallas tokoferol, är en antioxidant som används frekvent i hudvård och som har många positiva effekter. Det är en fettlöslig antioxidant som skyddar mot fria radikaler genererade från exempelvis sol eller föroreningar. Molekylvikten är 430 Dalton.

Finns i Rich Emulsion 80% Biologiskt nedbrytbar på 63 dagar,Framställs syntetiskt, vegansk

Vi använder renad vegetabilisk olja som ett biologiskt nedbrytbart alternativ till mineralolja. Mineralolja är effektiv för att minska TEWL (transepidermal waterloss). Mineralolja kommer dock från petroleum och är inte biologiskt nedbrytbart. Av denna anledning har vi valt ett bättre alternativ, renad vegetabilisk olja som minskar TEWL på samma sätt som mineralolja och som effektivt håller huden återfuktad och mjuk.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, Ekocertifierad, vegansk, vegetabilisk, GMO-fritt

Finns i Rich Emulsion

Zink Ascorbate är en aktiv ingrediens som kombinerar zink och askorbinsyra, även känd som vitamin C. Därför har den egenskaperna hos båda råvarorna:

· C-vitamin är en antioxidant och skyddar huden och förhindrar hudens åldrande

· Zink är det näst vanligaste spårämnet som finns naturligt i människokroppen. Därför är det naturligt närvarande i vår hud och har många funktioner. Det binder till exempel till superodixe-dismutas, som ären viktig antioxidant för hudens hälsa. Zink har också antimikrobiella egenskaper, vilket gör att det har en milt konserverande effekt och därmed bidrar till att säkerställa att vår produkt uppfyller den mikrobiologiska säkerheten för våra produkter enligt regelverket - (EG) nr 1223/2009.

I vilken/vilka produkt(er) kan du hitta den?

- Night Active
- Night Active + Retinol

Schwartz, J.R., Marsh, R.G., Draelos, Z.D., 2006. Zinc and Skin Health: Overview of Physiology and Pharmacology. Dermatologic Surgery 31, 837–847..doi:10.1111/j.1524-4725.2005.31729

World Health Organization (WHO).Environmental Health Criteria 221: Zinc. 2001. pp. 1-383.

Santra M, Talukder G, and Sharma A. Comparison of chromosome damage induced by three zinc compounds using human leukocyte culture. Biological Trace Element Research. 2000;78:113-119.

European Food Safety Authority (EFSA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for Zinc; EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. European Food Safety Authority Journal. 2014;12(10):3844-3919.

Hartwig A (ed). Zinc and its inorganic compounds. The MAK-Collection Part I, MAK Value Documentations 2014.

O. V. Kosheleva; V. M. Kodentsova. Vitamin C in fruits and vegetables. Vopr Pitan. 2013; 82(3): 45-52.

Zink är det näst vanligaste spårämnet som finns naturligt i människokroppen. Därför finns det naturligt i huden där den har många funktioner. Till exempel binder det till superodixe dismutas, vilket är en viktig antioxidant för hudhälsan. Zink har också antimikrobiella egenskaper, vilket gör att det har en milt konserverande effekt och därmed bidrar till att säkerställa att vår produkt uppfyller den mikrobiologiska säkerheten för våra produkter enligt regelverket - (EG) nr 1223/2009.

Finns i Rich Emulsion.