Ingredient List

Ingredient List

Välkommen till vår ingredienslista som idag innehåller alla de ingredienser vi använder i våra formuleringar. Vi arbetar på att utveckla vår ingredienslista, du är välkommen att höra av dig till oss på info@skinome.se om du vill att vi ska addera en specifik ingrediens.

Allantoin har använts länge inom hudvård. Den var förr extraherad ur vallört men numera framställs den syntetiskt. Allantoin är ett derivat av urea och har uppmjukande förmåga på hornlagret (stratum corneum). Det är en ingrediens som finns i många preparat avsedda för både torr hud och aknedrabbad hud. På grund av dess lugnande effekt, ser man den också i många after sun-produkter.

Molekylvikten på Allantoin är endast 158 Dalton och kan därmed med lätthet penetrera hornlagret för bäst effekt.

Vi använder den i Rich emulsion pga dess uppmjukande effekt.

Framställs syntetiskt. 80% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, GMO-fritt

Vi använder svenskt renat vatten. Vattnet används för att lösa de aktiva ämnena samt de fuktbindande ämnena i produkterna. Vatten är också nödvändigt för att skapa en så kallad ”olja-i-vatten emulsion”.

Finns i Rich Emulsion och Mineral Cleanser.

Avena Sativa Kernel Oil är detsamma som havreolja. Vår havreolja är extraherad från havregryn från Sverige och innehåller höga halter av endogena (hudegna) lipider (linolsyra) som finns naturligt i epidermis. Oljan används också för att stimulera en hudegen ceramidproduktion i huden samt för dess anti-inflammatoriska verkan.

Extraherad i Sverige, 100% vegetabilisk, 100% biologiskt nedbrytbart, vegansk, ekocertifierad

Finns i Mineral Cleanser

Detta är en olja som smälter i kontakt med huden. Eftersom olja löser upp olja har vi tillsatt den i vår Mineral Cleanser för att lösa upp partiklar och föroreningar som har absorberats i hudens talg.

Ekocertifierad, 84% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegetabilisk, vegan

Kalcium är ett viktigt grundämne, mineral och faktiskt en hudegen substans, dvs den finns naturligt i huden. I epidermis har vi en naturlig kalciumgradient, med låga kalciumnivåer i de nedre, basala epidermala skikten, medan kalciumnivåerna ökar progressivt mot det yttre stratum granulosum och sjunker igen i stratum corneum.

Kalcium styr differentieringen dvs förnyelseprocessen av keratinocyterna, något som är mycket viktigt för en stark hudbarriär, vilket innebär ökad återfuktning och jämnare hudtextur.

Trots den kontinuerliga förnyelsen av epidermis (nästan var 60:e dag förnyas epidermis helt och mer än 80 miljarder keratinocyter ersätts i kroppen hos en genomsnittlig vuxen) så kommer vår hud så småningom att påverkas av åldrande, eftersom keratinocyternas omsättning minskar dramatiskt. Åldrande är associerat med uttunning av epidermis med en minskad barriärfunktion som följd. Eftersom differentieringen av keratinocyter är strikt kalciumberoende, spelar kalcium också en viktig roll i åldrande epidermis. Nyligen har det visats att den epidermala kalciumgradienten i huden minskar vid åldrande av hud.

Finns i Rich Emulsion, vegansk, bioteknologisk framställning av kalciumlaktat från mjölksyra från sockerbetor, GMO-fritt

Rinnerthaler, M., Streubel, M.K., Bischof, J. & Richter, K. Skin aging, gene expression and calcium. Exp.Gerontol. (2015) doi:10.1016/j.exger.2014.09.015.

Vanligt förekommande vegetabilisk olja i hudvård. Den är hudvänlig och har goda mjukgörande egenskaper.

93% Biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, ekocertifierad, källa: RSPO-certifierad palmkärnolja, vegansk, vegetabilisk, ekocertifierad,GMO-fritt

Finns i Rich Emulsion

Caprylyl glycol är en humektant dvs en fuktbindande ingrediens som har visat sig ha svagt konserverande effekt. Vi har använt en låg dos för att tillgodose säkerheten på våra produkter enligt regelverket - (EC) No 1223/2009.

Finns i Rich Emulsion, > 75% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, syntetiskt framställd.

Ceramide NP eller Ceramide III, som den också kallas, är en hudegen lipid som tillsammans med kolesterol bygger upp den lamellära strukturen i stratum corneum.  Det har visats sig i flera studier att krämer med ceramider både minskar inflammationer i huden och förbättrar barriärfunktionen. Den naturliga ceramidhalten i huden ändras i takt med årstidsväxlingen. På vintern är nivåerna som lägst och kan vara en anledning till att många upplever torrare hud i kylan.

Ceramide III har en molekylvikt runt 500 Da och sjunker in i stratum corneum där den bidrar till att bibehålla den lamellära lipidstrukturenför en stark hudbarriär.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, bioteknologisk framställning genom jäst fermentation av Pichia ciferri samt majs och rapsolja. Vegetabilisk, ekocertifierad

Ceramide NP hittar du i Rich Emulsion

Huth, S. et al. Effects of a ceramide-containing water-in-oil ointment on skin barrier function and allergen penetration in an IL-31 treated 3D model of the disrupted skin barrier. Experimental Dermatology (2018) doi:10.1111/exd.13697.

Conti, A., Rogers, J., Verdejo, P., Harding, C. R.& Rawlings, A. V. Seasonal influences on stratum corneum ceramide 1 fattyacids and the influence of topical essential fatty acids. Int. J. Cosmet. Sci.(1996) doi:10.1111/j.1467-2494.1996.tb00131.x.

Cetearyl alkohol tillhör gruppen fettalkoholer (men blanda inte ihop fettalkoholer med alkohol). Fettalkoholer är en grupp ämnen som ofta används i hudvård. De används för att ge en krämigare och rikare konsistens och har en fuktgivande effekt. De fungerar också som sam-emulgeringsmedel, vilket betyder att de kan hjälpa emulgeringsmedel i hudkräm att binda oljor med andra vätskor. Den positiva sidan av fettalkoholer är att de kan hjälpa till att bilda så kallade lamellära strukturer i emulsionen, vilket resulterar i bättre fuktgivande egenskaper.

Vi använder Cetearyl alkohol i vår rengöringskräm Mineral Cleanser främst för att bygga viskositeten, dvs dess ”tjockhet” eller konsistens.

Finns i Mineral Cleanser

Helt biologiskt nedbrytbart efter 28 dagar, vegansk, 100% vegetabilisk, GMO-fritt, ekocertifierad

Den första artikeln om användning av kolesterol på specifika hudområden kom 1983 och publicerades i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften The Lancet. Man såg att personer med torr hud blev betydligt mer återfuktade av att använda en kräm med kolesterol jämfört med baskrämen (placebo).

Kolesterol utvinns ur fårull. Fåren lever på nya zeeländska landsbygden och klipps enbart, dvs rakas aldrig och är så kallat mulesing free. 

Du hittar Cholesterol i Rich Emulsion

Biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, GMO-fritt

Lykkesfeldt, G. & H o yer,H. TOPICAL CHOLESTEROL TREATMENT OF RECESSIVE X-LINKED ICHTHYOSIS. Lancet(1983) doi:10.1016/S0140 6736(83)91093-0.

Ethylbisiminomethylguaiacol Manganese Chloride är vår källa till grundämnet och mineralen mangan. Ethylbisiminomethylguaiacol Manganese Chloride är utvecklad för att efterlikna det antioxidantiska enzymet superoxidedismutase, som finns naturligt i vår hud för att reducera bildning av fria radikaler. Ingrediensen skyddar mot oxidativa processer och minskar därmed hudirritation och rödhet i huden. Molekylstorleken är 416 Dalton och tränger därmed in i epidermis där den ger ökat antioxidantiskt skydd mot yttre påverkan.

Framställs syntetiskt, vegansk, ingen data på biologisk nedbrytbarhet

Finns i Rich Emulsion

Glycerin har använts i hudvård sedan urminnes tider. Det finns i nästan alla vattenbaserade fuktgivare såsom salvor, krämer och serum. Glycerin– som också heter glycerol – finns naturligt i huden. Där binder det vattnet i översta hudlagret och återfuktar huden. Glycerin är den vanligaste fuktbindaren i hudkrämer och ämnet framställs ur vegetabiliska fetter. Vid sidan av glycerinets återfuktande egenskaper har man också påvisat minskad irritation i huden.

Glycerin är en hudegen substans med liten molekylstorlek på 92 Dalton och tränger snabbt ner i hornlagret där den också ingår i NMF(Natural moisturizing factor) och binder vatten i huden, vilket leder till ökad återfuktning.

Finns i Rich Emulsion och Mineral Cleanser

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk,vegetabilisk, GMO-fritt

Navarrete-Solís, J. et al.A double-blind, randomizedclinical trial of niacinamide 4% versus hydroquinone 4% in the treatment ofmelasma. Dermatol. Res. Pract. (2011) doi:10.1155/2011/379173.

Fluhr, J. W., Darlenski, R.& Surber, C. Glycerol and the skin: Holistic approach to its origin andfunctions. British Journal of Dermatology (2008)doi:10.1111/j.1365-2133.2008.08643.x

Glyceryl stearat är ett milt sam-emulgeringsmedel (co-emulsifier) som hjälper till att stabilisera en olja-i-vatten-emulsion. Det framställs av vegetabiliska oljor och bidrar till att göra huden mjuk samtidigt som den ger en smidig och lätt känsla.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, vegetabilisk, RSPO-certifierad palmkärnolja, GMO-fritt

Du hittar Glyceryl Stearate i Rich Emulsion

INCI: salicylsyra, dextrin, polydextros, amylopektin

Låg koncentration BHA (0,25%) inkapslad i ett fiberkomplex av de lösliga kostfibrerna Dextrin, Polydextros och Amylopectin. Dessa fibrer har även prebiotiska egenskaper. De första studierna på salicylsyrans effekter i hudvård utfördes på 1950-talet som en del av forskningen inom psoriasisområdet. Det var först långt senare som dess kosmetiska effekter på rynkor och hyperpigmentering observerades.

Vi har formulerat Mineral cleanser med en ny innovation vad gäller salicylsyra. En låg dos salicylsyra (0,25%) är inkapslad i prebiotiska kostfibrer och i detta format är den betydligt mildare för huden jämfört med fri salicylsyra.

25% vegetabiliskt ursprung, 100% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, GMO-fritt, vegansk

Finns i Mineral Cleanser

Jojoba-estrar har en effektiv uppmjukande och fuktbevarande effekt. De jojoba-estrar som vi använder har 6 gånger bättre återfuktande effekt jämfört med sheasmör och även en additativ effekt med glycerin, som också ingår i våra produkter. Jojoba-estrarna är, till skillnad mot exempelvis mineralolja eller silikonbaserade alternativ, biologiskt nedbrytbar vilket vi naturligtvis värdesätter.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk,vegetabilisk, källa: jojoba olja (Simmondsia chinensis), Ekocertifierad,GMO-fritt

Du hittar Jojoba-estrarna i Rich Emulsion

Meyer, J., Marshall, B.,Gacula, M. & Rheins, L. Evaluation of additive effects of hydrolyzed jojoba(Simmondsia chinensis) esters and glycerol: A preliminary study. J. Cosmet.Dermatol. (2008) doi:10.1111/j.1473-2165.2008.00405.x

Kaolin är ett av de vanligaste lermineralerna som finns på vår jord. Kaolinet har länge använts både inom medicin, läkemedel och hudvård.

Kaolin är en så kallad absorbent, dvs den absorberar olika substanser på hudens yta. Det används mot alltifrån att lindra diarré till att stoppa blödning från sår. Forskning pågår också för att använda kaolin för att filtrera vatten för att ge rent vatten i länder där det finns brist på rent vatten.

Vi använder det i vårt Mineral Cleanser eftersom det är ett naturligt och effektivt absorberande medel vilket innebär att det absorberar smuts, fett och föroreningar från huden.

Källa/source: Ekocertifierat, vegansk, ej biologiskt nedbrytbar eftersom det är en mineral, GMO-fritt

Finns i MineralCleanser

Lactic acid är samma sak som mjölksyra. Det är en naturlig del av NMF och bidrar till ökad återfuktning (Natural moisturizing factor – NMF) - är återfuktande ämnen som förekommer naturligt i vår hud och håller den återfuktad och skyddad. Vi använder en mycket låg koncentration mjölksyra för att justera pH i emulsionen.

Finns i Rich Emulsion, vegansk, biologisk nedbrytbar, GMO-fritt

Denna ingrediens kommer från mjölksyrabakterier och används delvis för att öka återfuktningen i huden men också för att på ett naturligt sätt förlänga produktens hållbarhet.

90% Biologiskt nedbrytbart på 28 dagar, vegansk, ekocertifierat, bioteknologisk framställning

Finns i Mineral Cleanser

Denna ingrediens är det som vi refererar till som postbiotika. Den specifika probiotika-bakterien Lactobacillus Pentosus producerar aktiva ämnen genom en bioteknologisk process. Lysatet besitter anti-inflammatoriska egenskaper och påverkar immunförsvaret i huden.

Postbiotikan minskar även TEWL (transepidermal waterloss) i huden med 3,5 gånger jämfört med en placeboformulering, vilket bidrar till ökad återfuktning i huden.

Den viktigaste egenskapen av postbiotikan är att balansera hudens naturliga hudflora. Studier på lysatet av Lactobacillus pentosus visar att hudfloran balanseras signifikant.

Bakterier som normalt växer på torr hud minskar med 28,8%. Bakterier som trivs i en återfuktat hud ökar med 40,3% och p.acnes som trivs bäst i oljig hud minskar med 6,5%. En studie på kvinnor med torr hud visar också att detta bidrar till ökad återfuktning, minskad porstorlek samt ökad lyster.

Finns i Rich Emulsion, vegansk, bioteknologisk framställning från mjölksyrabakterien-Lactobacillus Pentosus, GMO-fritt

Niacinamid är en av de aktiva ingredienser som det finns flest kliniska studier på och den har många effekter: det förstärker hudens barriärfunktion och minskar därmed vattenavdunstningen (TEWL), mildrar oregelbunden pigmentering och minskar talgproduktionen i talgkörtlarna (12–15) Dessa egenskaper gör att den gör nytta både på fet och torr hud. Finns i Mineral Cleanser för dess barriärstärkande och sebumkontrollerande egenskaper.

Molekylvikt 122 Dalton

Syntetiskt framställt, 100% biologiskt nedbrytbar på 28dagar, vegansk, GMO-fritt

Finns i Mineral cleanser

Panthenol är inget nytt påhitt och det finns i många hudvårdsprodukter. Panthenol är en av våra aktiva substanser i Rich emulsion eftersom flera studier visar en god effekt på återfuktningen i huden samt att applikation av Panthenol minskar risken för irritation.

Panthenol har en molekylstorlek på 205 Dalton och absorberas i huden där den  omvandlas tillpantotensyra (Vitamin B5), binder vatten och därmed förbättrar återfuktningen i huden. Den bidrar också till ökad cellförnyelse av de kollagenbildande fibroblasterna och de barriärkritiska keratinocyterna 8,9 .

100% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, GMO-fritt, syntetiskt framställning

Panthenol hittar du i Rich Emulsion

Kobayashi, D., Kusama, M., Onda, M. & Nakahata, N.The effect of pantothenic acid deficiency on keratinocyte proliferation and thesynthesis of keratinocyte growth factor and collagen in fibroblasts. J.Pharmacol. Sci. (2011) doi:10.1254/jphs.10224SC.

Lacroix, B., Didier, E. & Grenier, J. F.Effects of pantothenic acid on fibroblastic cell cultures. Res. Exp. Med.(1988) doi:10.1007/BF01851207.

Polyglyceryl-3-dicitrat/stearat används som emulgeringsmedel för att emulgera oljan och vattnet för att skapa en stabil olja-i-vatten-emulsion. Detta emulgeringsmedel är 100% baserat på vegetabiliska råvaror: glycerol,stearinsyra och citronsyra. Det är ett milt emulgeringsmedel som ofta används i babyprodukter.

Finns i Mineral Cleanser

Helt biologiskt nedbrytbart på 28 dagar, vegansk, 100% vegetabilisk,ekocertifierad (pågående), framställs från raps och palmolja (RSPO-certifierad), GMO-fritt

Propanediol används i framställningen av postbiotikan Lactobacillus Ferment Lysate under utvecklingsprocessen, därav är den på vår ingredienslista.

Biologiskt nedbrytbar, vegansk, GMO-fritt

Alla tre rengöringsmedel är mycket milda och baserade på kokosnöten. Kombinationen används ofta i babyprodukter och är därför lämplig för känslig hud.

79% biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, 77% vegetabiliskt innehåll, GMO-fritt

Detta är en gelbildare som vi använder för att stabilisera emulsionen.

Framställs syntetiskt, vegansk, biologiskt nedbrytbar 7% på 28 dagar.

Sodium stearoyl glutamate är ett emulgeringsmedel som används för att skapa Rich Emulsion. Anledningen till att vi använder just detta emulgeringsmedel är flera. Endast mycket låg koncentration krävs och tillsammans med sam-emulgeringsmedlet glyceryl stearate och fettalkoholen, stearyl alcohol, bildar det en lamellär struktur. Något som vi inom formuleringsvetenskap kallar liquid crystals. Detta lamellära system påminner om den lamellära strukturen i hornlagret och är därför mycket hudvänlig. Ingrediensen skapas från en sammanslagning av kokosolja, palmolja och sockerbetor.  

Sodium stearoyl glutamate är helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, ekocertifierad, vegetabilisk, vegansk, GMO-fritt

Finns i Rich Emulsion

Stearinsyra är ett vax som används för att bygga upp rengöringskrämens viskositet dvs dess ”tjockhet” eller konsistens.

Finns i Mineral Cleanser

Vegetabilisk, vegan, biologiskt nedbrytbar, GMO-fritt

Stearyl alkohol har ingenting med alkohol att göra, sittnamn till trots. Vi har valt att använda den för att dels stabilisera emulsionen men den främsta anledningen är att den tillsammans med emulgeringsmedlet Sodium stearoyl glutamate bildar en lamellär struktur i krämen. Detta gör att krämen liknar hudens hydrolipid film som också har en lamellär struktur och ger bättre återfuktande effekt för en långsiktigt friskare hud.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, vegansk, syntetiskt framställt för att undvika palmträdsskövling, GMO-fritt. 

Du hittar Stearyl Alkohol i Rich Emulsion

Squalane är en endogen (hudliknande/hudegen) olja som finns naturligt i huden. Den utvanns tidigare från hajlever, men lyckligtvis har man nu hittat ett sätt att utvinna den från oliver istället. Den squalane som vi använder kommer från spanska och italienska oliver. Squalane har mycket effektiva mjukgörande egenskaper och används i Mineral Cleanser och Rich Emulsion för att återuppbygga den hydrolipidiska filmen.

97% Biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, Ekocertifierad, vegansk,vegetabilisk, GMO-fritt

Vitamin E, som också kallas tokoferol, är en antioxidant som används frekvent i hudvård och som har många positiva effekter. Det är en fettlöslig antioxidant som skyddar mot fria radikaler genererade från exempelvis sol eller föroreningar. Molekylvikten är 430 Dalton.

Finns i Rich Emulsion 80% Biologiskt nedbrytbar på 63 dagar,Framställs syntetiskt, vegansk

Vi använder renad vegetabilisk olja som ett biologiskt nedbrytbart alternativ till mineralolja. Mineralolja är effektiv för att minska TEWL (transepidermal waterloss). Mineralolja kommer dock från petroleum och är inte biologiskt nedbrytbart. Av denna anledning har vi valt ett bättre alternativ, renad vegetabilisk olja som minskar TEWL på samma sätt som mineralolja och som effektivt håller huden återfuktad och mjuk.

Helt biologiskt nedbrytbar på 28 dagar, Ekocertifierad, vegansk, vegetabilisk, GMO-fritt

Finns i Rich Emulsion