Början på vår berättelse
”Att säga att jag tycker att huden är fascinerande skulle vara en underdrift. Mitt personliga intresse började i min barndom när jag fick vitiligo, en hudsjukdom som påverkade hudens pigmentering. Jag var inte alls bekymrad av detta som barn. Jag kände att jag var unik och jag var glad att identifiera mig med min favorithund, dalmatinern. Jag var stolt över min fläckiga hud men det blev värre under mina tonår. Lusten att vara likadan som alla andra ersatte önskan att vara unik. ”
Ovan är ett citat från grundaren av Skinome Project, Johanna Gillbro, vars intresse för vårt största organ, huden, började tidigt. Detta intresse ledde till att hon senare började studera till apotekare vid Uppsala universitet, där hon tog examen 2002. Under denna tid fick hon kontakt med Karin Schallreuter, den tyska hudläkaren och hudforskaren som var professor vid University of Bradford och en expert på vitiligo. Som en del av Dr Schallreuters team fick Johanna möjlighet att bedriva doktorandstudier inom experimentell och klinisk dermatologi och tog 2006 sin doktorsexamen från University of Bradford inom experimentell dermatologi.


Ska vi börja om?
Johannas kompetens inom dermatologi ledde till arbeten inom hudvårdsindustrin och hon har sedan dess fått över femton års erfarenhet från en mängd olika roller. Hon har arbetat som forskningsgruppsledare och som innovationschef med ansvar för att utveckla nya aktiva ingredienser i hudvårdsprodukter, med fokus på att hitta ingredienser som verkligen fungerar. Under åren inom hudvårdssektorn insåg hon att allmänheten vet relativt lite om detta ämne, det är svårt för människor att se igenom hudvårdsföretagens lovande ord om effekter som är omöjliga att verifiera för konsumenten. Väldigt få människor förstår hur en hudkräm är uppbyggd, vilka ingredienser den innehåller och vad dessa ingredienser gör för huden.
Det finns ett så stort utbud av produkter, men ofta ingen forskning som visar om de har den önskade effekten som utlovas. Utöver detta kan användning av för många produkter försämra hudens status. Fler och fler kvinnor förklarar att de har känslig hud, vilket (delvis)kan bero på överexponering av både antalet ingredienser och produkter. Detta fick Johanna att tänka att kanske borde vi börja om från början? Och om vi ska börja om, vilka produkter fungerar och vilka är överflödiga?
En idé är född
När Johanna forskade om aktiva ingredienser började hon reflektera över hur dessa ingredienser hanterades. De förvarades alltid i kylskåpet, vissa till och med i frysen, och så snart laboratoriepersonalen hade använt ingredienser, placerades de omedelbart tillbaka. Detta ledde till hennes första studie om som fokuserade på hur aktiva ingredienser bryts ned vid rumstemperatur och över tid. Resultaten var mycket tydliga och visade att effektiviteten minskade signifikant när ingredienserna förvarades över 8 grader Celsius.
Några år senare upptäckte forskare hudfloran, även känt som hudmikrobiomet, bestående av goda bakterier, virus och svampar och började förstå vikten av dessa mikroorganismer. De förstod att vi borde samarbeta med mikroorganismerna istället för att bekämpa dem. Idag är Johanna en av världens ledande experter på hudmikrobiomet. Att förstå vikten av vår hudflora har också lett till att Johanna tillsammans med många andra forskare ifrågasätter hur vi producerar traditionell hudvård idag. Mot bakgrund av detta och studierna om aktiva ingredienser bestämde Johanna sig för att experimentera med ett helt nytt hudvårdskoncept.


En färsk start
Dagens hudvårdsindustri är optimerad för att hantera logistiken i hela kedjan och inte nödvändigtvis optimerad för bättre hudhälsa. Metoderna för produktion, lagring och användning kräver höga nivåer av konserveringsmedel för att hämma bakterietillväxt. Hela poängen med konserveringsmedel är att döda bakterier, och tyvärr inte bara de dåliga. Baserat på sin forskning och förståelse av aktiva ingredienser samt vikten av hudmikrobiomet, insåg Johanna att det behövdes en förändring i branschen. Efter många års trygg anställning bestämde hon sig för att säg upp sig och började skriva en bok med fokus på att dela med sig av sin kunskap till konsumenter som du och jag.
Efter publiceringen i april 2019 gick Hudbibeln direkt upp på bästsäljarlistorna hos alla större återförsäljare i Sverige. År 2020 lanseras hennes bok över hela världen med start i Polen, Finland, Danmark och under 2021 kommer ges den ut i Storbritannien, Australien, USA, Kanada, Nya Zeeland, Ungern och Ryssland. När boken publicerades i Sverige fick Johanna tusentals meddelanden, e-post och telefonsamtal från personer som ville använda hudvårdsprodukterna enligt samma filosofi som i boken. Det blev starten på Skinome Project där Johanna nu tillsammans med ett team arbetar för att utveckla färska hudvårdsprodukter som bara innehåller mikrobiomvänliga och effektiva ingredienser.