Det du inte visste om vitiligo - Skinomeproject.com

Det du inte visste om vitiligo

Vita fläckar, fjärilar och Pseudocatalase

Vitiligo är en kronisk hudsjukdom som karaktäriseras av depigmenterade (vita) hudområden på kroppen. Sjukdomen är vanlig och drabbar 1–2 procent av befolkningen globalt. Det kan finnas ett större mörkertal eftersom många inte söker medicinsk vård för pigmentförändringar i huden.

Det finns tre olika typer av vitiligo:

-Vitiligo vulgaris (generaliserad vitiligo) är den vanligaste formen av vitiligo. Vitiligo vulgaris kännetecknas av att vita fläckar uppkommer symmetriskt på båda kroppshalvorna.

-Den andra sorten, vitiligo segmentalis (segmentell vitiligo), visar sig som fläckar enbart på en sida av kroppen.

-Den tredje sorten kallas vitiligo focalis (fokal vitiligo). Denna kännetecknas av små fläckar lokaliserat på en eller några få delar av kroppen.

Forskarna tvistar om anledningen till varför vitiligo uppkommer. Vissa menar att det orsakas av autoimmunitet, alltså att det egna immunförsvaret angriper pigmentcellerna. Andra hävdar att det är hög koncentration av oxidativ stress som förstör pigmentcellerna. Sanningen är nog en kombination. Patienter med vitiligo (speciellt med vitiligo vulgaris) har antikroppar mot pigmentcellerna men även hög koncentration av väteperoxid som är en oxidativ markör. Vad som är hönan eller ägget vet man inte.

Under lång tid trodde man att det inte fanns några melanocyter (pigmentceller) i de vita fläckarna, men nu har forskningen visat att melanocyterna fortfarande finns i de vita fläckarna men att de förlorat sin förmåga att bilda pigment (1).

Eftersom depigmenteringen kan uppkomma på synliga hudområden kan sjukdomen vara socialt stigmatiserande och orsaka psykosociala bekymmer med bland annat försämrad livskvalitet (2).

 

Diagnos

En vitiligodiagnos är ofta ganska enkel att ställa. I ljushyade patienter kan man dock behöva en så kallad hudlampa (Woods lamp) för att säkerställa att det är vitiligo. Professor Karin Schallreuter och ett team av amerikanska och tyska forskare upptäckte att det bildas ämnen i den vita huden som avger fluorescence när man lyser med lampan. De här ämnena tillhör ämnesklassen Biopteriner och är också de som ger vissa fjärilar dess fluoroscerande färg (3).

Upptäckten av vitiligofläckarnas förmåga till fluoroscence publicerades 1994 i den prestigefulla tidskriften Science (3).
A: Vitiligo på ögonlock under visuellt ljus. B: Samma ögonlock under Woods lampa ger vitt fluorescerande ljus (4).

 

Behandling av vitiligo

Enhetliga nationella riktlinjer för behandling av vitiligo saknas idag. Oftast erbjuds ingen ytterligare medicinsk behandling utan fokus ligger på patientinformation samt information om sjukdomsförlopp.

Vissa hudläkare förskriver dock kortison eller takrolimus, en substans som utvecklades för att behandla atopisk dermatit, som man ska stryka på de drabbade områdena. Utvärdering sker efter 6 månader. Vissa patienter ser viss effekt p g a den immunmodulerande effekten. Ljusbehandling med UVB ljus förskrivs i vissa landsting med varierad effekt.

 

Att undvika vid vitiligo

– Bada i pool som innehåller klor – detta kan förvärra vitiligo

– Hudvård innehållande den aktiva ingrediensen Q10 (Inci Ubiquinone). Studier visar att applikation av krämer med Q10 kan förvärra vitiligo (5).

– Stress – Detta är lättare sagt än gjort men man kan se att vitiligo kraftigt kan förvärras vid psykisk stress.

– Undvik skador. Människor med vitiligo är särskilt känsliga för skada eller tryck på huden vilket ofta visar sig genom en ny vit fläck där man haft ett sår alternativt skavsår. Detta är ett välkänt fenomen och kallas Köbner fenomenet.

– Undvik tighta kläder och trånga skor. Vitiligo manifesterar sig ofta runt byxlinning, under bh, fötter vilket beror på ett konstant tryck mot huden. Detta kan trigga igång pigmentbortfall.

– Undvik rökning. Man se ofta att rökning förvärrar vitiligo, speciellt runt munnen. Det är även svårt att behandla vitiligo om patienten röker och repigmenteringen är i dessa fall mycket långsam.

 

Intervjuer om vitiligo

Intervju med Professor Karin Schallreuter Prof, MD

Professor Karin Schallreuter har under de senaste 25 åren studerat vitiligo.  Hon har varit aktiv som  dermatolog och specialist på Mayo Clinic, Minnesota samt var en av grundarna till Centre of Skin Science at University of Bradford samt grundare av Institute for pigmentary Disorders i Greifswald, Tyskland. Hon har skrivit över 170 vetenskapliga artiklar inom experimentell och klinisk dermatologi och har behandlat mer än 6000 patienter med vitiligo. I denna intervju berättar hon mer om behandlingen hon har utvecklat.

Intervju med Murali – om Professor Schallreuters behandling som har hjälpt minska hans vitiligo.

 

Referenser

  1. Tobin DJ, Swanson NN, Pittelkow MR, Peters EM, Schallreuter KU. Melanocytes are not absent in lesional skin of long duration vitiligo. J Pathol. 2000;191:407–16.
  2. Krüger C, Schallreuter KU. Stigmatisation, avoidance behaviour and difficulties in coping are common among adult patients with vitiligo. Acta Derm Venereol. 2015;
  3. Schallreuter KU, Wood JM, Pittelkow MR, Gütlich M, Lemke KR, Rödl W, et al. Regulation of melanin biosynthesis in the human epidermis by tetrahydrobiopterin. Science (80- ). 1994;
  4. Lio PA. Little white spots: An approach to hypopigmented macules. Archives of Disease in Childhood: Education and Practice Edition. 2008.
  5. Schallreuter KU. Q10-triggered facial vitiligo. Br J Dermatol. 2013;

Skinome Projects grundare Johanna Gillbros erfarenheter av behandling med PC-KUS
Jag har haft vitiligo sen barnsben. Jag besökte mängder av hudläkare och testade allt ifrån kortison, takrolimus och uvb-behandling till transplantation av friska pigmenterade hudceller till det drabbade områdena. Ingenting fungerade och det blev snarare värre av alla behandlingar.

Jag började studera till apotekare i Uppsala och tog min examen 2002. Under universitetsåren kom jag i kontakt med den tyska dermatologen och hudforskaren Karin Schallreuter som var professor vid universitetet i Bradford och expert på vitiligo (se videklipp). Den här kontakten gav mig möjligheten att genomföra doktorandstudier inom klinisk och experimentell dermatologi i Schallreuters team.

Baserat på upptäckten av ”fjärils-bioterinerna” i vitiligo fläckarna utvecklade Karin Schallreuter med team en behandling för att minska den oxidativa stressen i huden. Vid användandet såg man att melanocyterna kvicknade till och började producera pigment igen. Jag använder idag NB-UVB-aktiverad pseudocatalase PC-KUS med mycket god effekt i ansikte och ben 90% repigmentering. Händer och fötter är fortfarande svårbehandlade områden.

Den här behandlingen utvecklades av Professor Schallreuter 1995 och har sedan dess hjälpt tusentals patienter på tre olika sites; Medical Clinic- Döda havet, Institut für Pigmentationsstörungen e. V. Greifswald, Tyskland och på University of Bradford, England. 2006 disputerade jag på vitiligo med en doktorsexamen inom experimentell dermatologi. I dag är jag glad för min vitiligo och tycker om de vita fläckarna, även om flera av dem nu helt försvunnit. Hade det inte varit för dem så hade jag nog inte haft den drivkraft jag har, inte upplevt allt jag upplevt eller träffat alla de fantastiska personer och forskare som jag träffat genom åren.

Läs gärna de vetenskapliga publikationerna om behandlingen här.

/Johanna Gillbro

Köp inte Pseudocatalase på nätet!

Idag har Karin Schallreuter behandlat 6000 patienter med vitiligo med NB-aktiverad pseudocatalase. För flera år sedan så köpte ett stort läkemedelsbolagpatentet. Man gjorde en stor klinisk studie. Olyckligtvis ändrades kompositionen i krämen under studien och resultatet blev inte som förväntat. Detta är anledningen till att psudocatalase idag inte är kommercialiserat. Som patient behöver därför fortfarande gå igenom Institute for pigmentary disorders i Greifswald för behandling.

Flera kosmetikbolag säljer krämer vid namn pseudocatalse på nätet. Detta tyvärr inte samma komposition som originalet och ger därför ingen effekt.

Kontakt: Institut für Pigmentationsstörungen e.V. vitiligo@biotechnikum.de