Goda bakterier och hudvård? - Skinomeproject.com

Goda bakterier och hudvård?

I Hudbibeln tillägnas vårt mikrobiom ett helt kapitel. Det senaste decenniet har forskningen på detta boomat fullständigt. Var och en av oss bär på triljoner mikroorganismer i tusentals arter i form av bakterier, virus och svampar. De är så många att vi faktiskt har fler bakteriella gener än humana gener i våra kroppar. Mikroorganismerna lever i tarmen, näsan, munnen och till mycket stor del även i huden.

Tarmens mikrobiom, tarmfloran, vet du säkert en hel massa om. Böcker som Charmen med tarmen, Food Pharmacy och Happy Food har satt det på kartan. Och kanske är du en av dem som har provat att fermentera grönsaker eller är noga med att din frukost ska innehålla prebiotiska fibrer?

Forskningen på hudens mikrobiom ligger ännu i sin linda men vi tar just nu små steg mot att förstå det bättre. I Hudbibeln beskriver jag dels effekten av tarmens mikrobiom på huden, dels hur hudens eget mikrobiom fungerar. Jag skriver också om betydelsen av balansera sitt hudmikrobiom. Hudåkommor som exempelvis akne, eksem och rosacea verkar ha en koppling till ett mikrobiom i obalans (1–5).

En fråga som lyfts i Hudbibeln är hur alla produkter som vi dagligen applicerar på vår hud påverkar hudmikrobiomet. Förra året var första gången en vetenskaplig kongress helt ägnade sig åt hudmikrobiomet. Jag hade förmånen att vara på plats på kongressen i Boston. Allt var otroligt spännande och en fråga som togs upp var naturligtvis vad som händer med vårt hudmikrobiom när vi rengör och applicerar hudvård med höga koncentrationer av konserveringsmedel, d v s bakteriedödande ämnen, på vår hud. Den här månaden kom det ut en ny artikel som publicerades av en indisk forskargrupp i International Microbiology (6) där författarna av artikeln starkt ifrågasätter appliceringen av hudvårdsprodukter med orimligt mycket konserveringsmedel och menar att detta skulle kunna vara en bidragande orsak till ökningen av hudåkommor som akne och eksem som vi sett de senaste 50 åren.

Ur artikeln: Current cosmetic products contain unreasonable amounts of preservatives that kill our own microbiome when applied to the skin. No one would start drinking disinfectants everyday as it is clear what this would do to our gut microbiome. It is high time we as a society try to change the approach to skin care.

Räkna med att vi kommer få höra mer om det här framöver. Själv tror jag att vi står framför dörren till den bakteriella revolutionen. Detta innebär att vi börjar samarbeta med mikroorganismerna – istället för att motverka dem. Det är dags att lära känna hudens eget mikrobiom och behandla det väl.

Referenser

1. Picardo M, Ottaviani M. Skin microbiome and skin disease: the example of rosacea. J Clin Gastroenterol [Internet]. 2014;48 Suppl 1(December):S85-6.

2. Rocha MA, Bagatin E. Skin barrier and microbiome in acne. Archives of Dermatological Research. 2018.

3. Dreno B, Martin R, Moyal D, Henley JB, Khammari A, Seité S. Skin microbiome and acne vulgaris: Staphylococcus, a new actor in acne. Exp Dermatol. 2017;

4. Kong HH, Segre JA. Skin microbiome: looking back to move forward. J Invest Dermatol [Internet]. 2012;132(3 Pt 2):933–9. Available from: http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=3279608&tool=pmcentrez&rendertype=abstract

5. Muszer M, Noszczy??ska M, Kasperkiewicz K, Skurnik M. Human Microbiome: When a Friend Becomes an Enemy. Archivum Immunologiae et Therapiae Experimentalis. 2015;

6. Ram H, Dastager SG. Re-purposing is needed for beneficial bugs, not for the drugs. Int Microbiol. 2018;

Int Microbiol. 2019 Mar;22(1):1-6. doi: 10.1007/s10123-018-00049-x. Epub 2018 Dec 11.

Re-purposing is needed for beneficial bugs, not for the drugs.

Ram H1Dastager SG2.

Author information