Karotenoider - anledningen till att du ska frossa i morötter - Skinomeproject.com

Karotenoider – anledningen till att du ska frossa i morötter

Att grönsaker är proppade med ämnen som är bra för hälsan är ingen nyhet. Det är färgen, pigmentet, i grönsaken som har en av alla positiva effekter. En mörklila aubergine innehåller alltså andra ämnen och är bra för andra saker, än en orange morot. Och det är just den här orange moroten som den här texten ska handla om. Moroten är nämligen inte bara fiberrik – den är också väldigt bra för din hud.  

I morötter finns nämligen antioxidanten betakaroten. Betakaroten är en av över 600 olika karotenoider som finns i naturen. Några andra vanligt förekommande är lutein (grönkål), zeaxantin (blåbär) och lykopen (tomater).

Liksom andra antioxidanter skyddar karotenoiderna kroppen från fria radikaler. Fria radikaler är ämnen som bildas när syre omsätts (alltså när vi andas), så det är ingenting vi kan undvika. De fria radikalerna har ett ojämnt antal elektroner i sitt skal. För att fylla upp skalet tar de elektroner från andra molekyler i kroppen, som i sin tur omvandlas till fria radikaler. Den här kedjereaktionen kan leda till både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Antioxidanterna förhindrar de fria radikalernas framfart genom att skänka en av sina egna elektroner till den fria radikalen, som då blir stabil. Mindre risk för sjukdom alltså.

Det som gör att karotenoiderna är så bra för just huden är att de kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. A-vitamin stimulerar uppbyggnaden av kollagen i dermis och hjälper förnyelsen av epidermis. Kollagenproduktionen minskar i takt med att vi åldras, så att äta mat som är rik på karotenoider kan ses som en naturlig anti-aging-boost. Givetvis går det också bra att äta A-vitamin, men då detta främst finns i inälvsmat som lever, kan det för många kännas trevligare att frossa i morötter, mango, papaya, pumpa, aprikoser och persikor. Dessa livsmedel har dessutom många andra fördelar i form av fibrer och andra vitaminer och antioxidanter. När du får i dig karotenoider från någon av dessa källor tar det ungefär två till fyra timmar för levern att bilda A-vitamin som sedan transporteras ut till huden.

Kvinnors och mäns behov av A-vitamin är 700 RE respektive 900 RE per dag och inte helt oväntat ligger moroten i topp vad gäller innehåll. En normalstor (70 g) morot innehåller hela 600 RE. Kom ihåg att karotenoiderna är fettlösliga och absorberas bäst om du äter dem tillsammans med fett. Att tillaga morötterna tillsammans med lite smör eller hälla i någon tesked kallpressad rapsolja i mangosmoothien är därför både gott och smart.

 

Testa en karotenoidstinn hudgazpacho i sommar!

(Recept från Hudbibeln)

1 finriven morot
4 körsbärstomater
1 msk kallpressad olivolja
1 vitlöksklyfta
2 dl kallt vatten
Salt och peppar

Gör så här: Lägg ner allt i en mixer och kör för fullt. Häll upp i glas och njut!